Kinderschilderijen uit de jaren 70 en 80.
Voor ons is het altijd een groot plezier om op zoek te gaan naar nieuwe vintage vondsten voor Heikens Habitat. Soms stuiten we op een echte parel die wij zó mooi en interessant vinden dat we het voor ons zelf kopen. Zoals dit olieverfschilderijtje uit Parijs van M. Yenele gemaakt van een meisje met grote ogen, die terug komt van de markt met haar rieten mandje vol groenten, kaas en een stokbrood onder haar arm.
Dit vrolijke schilderijtje heeft een mooi plekje gekregen in ons kantoor. De heldere kleuren en speelse compositie geven het werk een gevoel van levenslust en alledaagse eenvoud. Het schilderijtje trekt vaak de aandacht en tovert steevast een glimlach op het gezicht van wie erlangs loopt.
In Frankrijk waren er in de jaren 70 en 80 veel straatschilders die kleine schilderijen van kinderen maakten, vaak verkocht op markten of in toeristische gebieden. Deze kunstenaars werkten in verschillende stijlen, maar sommige hanteerden een vergelijkbare melancholische en sentimentele aanpak als de beroemde "big-eye" schilder Margaret Keane.
Parijs: De eeuwige stad van kunst en kunstenaars
Bekende locaties waar de schilderijen konden worden gekocht
De Franse schilders waren vooral te vinden in Parijs op de Montmartre's Place du Tertre de beroemde ontmoetingsplek voor kunstenaars en waar tot op de dag van vandaag nog steeds portretschilders en andere kunstenaars werken. Ook op en rond de vlooienmarkten in Parijs kon je vaak handgeschilderde kindertaferelen vinden, soms met een vintage uitstraling. De verkoop was vooral gericht op toeristen en dus ook werden in de kunstenaarsdorpen in Zuid Frankrijk kleine, sentimentele schilderijtjes verkocht.
Kenmerken van kinderschilderijen uit Frankrijk
De schilderijtjes hebben een nostalgische en dromerige sfeer. Kinderen werden vaak afgebeeld in dromerige of aandoenlijke houdingen, soms met een ondeugende of verdrietige blik. De meisjes vaak met etenswaren, bloemen of huisdier en de jongens als zwervertjes, als krantenverkopers of ondeugend met een catapult in de zak en peuk in de mond.
De schilderijen werden gemaakt met olieverf of pastelkrijt waardoor ze een zachte en warme uitstraling kregen. Sommige straatschilders combineerden de sentimentele stijl met impressionistische penseelstreken of een meer realistische aanpak.
Bij veel van de schilders werden sommige populaire kinderschilderijen gereproduceerd en als souvenirs verkocht. Ook ons schilderijtje is vaak opnieuw door de kunstenaar gemaakt en kun je op het internet in verschillende varianten en kleuren vinden.

Invloed van Margaret Keane op de Franse kunstmarkt
Margaret Keane wordt beschouwd als de pionier van deze stijl en haar werk en de populariteit van haar "big-eye" schilderijen hadden zeker invloed op de bredere kunstmarkt, inclusief de verkoop van kinderschilderijen in Parijs. Maar het is niet zo dat Keane direct verantwoordelijk was voor deze trend in Frankrijk. In Montmartre en andere Parijse kunstwijken werden al heel lang schilderijen van kinderen verkocht, vaak met een romantische, nostalgische of impressionistische stijl. De Parijse kunstscène had al een traditie van het schilderen van straatkinderen, armoede en het alledaagse leven, zoals te zien in het werk van Toulouse-Lautrec en Édouard Manet.
In de jaren '60 en '70 werden de schilderijen van Margaret Keane, en vooral de reproducties ervan, wereldwijd populair. Dit zorgde voor een bredere vraag naar sentimentele kinderschilderijen met grote ogen en melancholische expressies. Haar stijl werd gekopieerd en geïnspireerde andere kunstenaars, zowel in de VS als in Europa. Sommige Franse straatschilders namen elementen van haar werk over, zoals de grote ogen en dromerige sfeer.
Het succes van Keane hielp de wereldwijde vraag naar kinderschilderijen te vergroten, maar de Parijse kunstenaars hadden hun eigen traditie en aanpak. De verkoop van kinderschilderijen in Parijs was dus deels beïnvloed door Keane, maar niet volledig afhankelijk van haar werk.
Ons lief olieverf schilderijtje van Yenele vonden we op internet al snel in vele varianten en altijd herkenbaar. Sommige waren gedateerd in de jaren 70 en anderen in de jaren 80. Yenele heeft er waarschijnlijk honderden zo niet duizenden van gemaakt. Ze worden aangeboden met prijzen variërend van €10 tot wel €500. Die van ons is natuurlijk het mooist en onbetaalbaar!
